wat is een pelletkachel?

RVO subsidie vuurdelig.nl

profiteer nu nog van subsidie!

Je kunt nu nog profiteren van de subsidie op een pelletkachel.

Vraag de subsidie binnen 6 maanden na het installeren aan. 

WAT IS EEN PELLETKACHEL?

Een pelletkachel is een kachel die brand op pellets, dit zijn kleine brokjes hout die gemaakt zijn van zaagsel en snippers . Het zaagsel word in een machine onder hoge druk samen geperst tot kleine ronde staafjes dit noemen we hout pellets bij Vuurdelig.nl kunnen ze u er alles over vertellen.

Hoe bereken ik het benodigde aantal Kw’s voor mijn pelletkachel?
Oppervlakte tot max. 45 m2 = 5,5 kw
Oppervlakte tot max. 55 m2 = 6,5 kw
Oppervlakte tot max. 60 m2 = 7,0 kw
Oppervlakte tot max. 70 m2 = 8,0 kw
Oppervlakte tot max. 80 m2 = 9,0 kw
Oppervlakte tot max. 100 m2 = 10,0 kw
Oppervlakte tot max. 115 m2 = 11,0 kw
Oppervlakte tot max. 125 m2 = 12,0 kw
Oppervlakte tot max. 135 m2 = 13,0 kw

Alternatieve berekening: 1kw per 20m³

Dit is een richtlijn. De graad van isolatie van het huis doet deze waarden variëren!

Pellets worden van restafval gemaakt, raakt dat nooit op?
Natuurlijk is het restafval van de houtindustrie niet eindig, maar op dit moment wordt maar een klein deel omgezet in pellets. Pellets kunnen daarbij ook gemaakt worden van biomassa zoals pulp van mais of soja. Er worden al pellets gemaakt van berm gras, maar dit zit nog in een proef traject. En door dat er steeds opnieuw bossen worden aangeplant blijft er altijd biobrandstof.

Hoe werkt een pelletkachel?
Boven zit het reservoir met hout pellets die vervolgens in de verbrandingskamer worden gebracht. Door middel van een elektronische ontsteking gaan de pellets ontbranden Een ventilator zorgt voor de aanvoer van verse lucht, de afvoer naar buiten en voor de toevoer van warme lucht in de ruimte. De aslade vangt de as op zodat de verbrandingskamer schoon blijft. 

Is een pelletkachel duurder dan een gewone kachel?
Dit hangt natuurlijk van verschillende factoren af zoals uitvoering en vermogen. Maar over het algemeen is de techniek van een pelletkachel ingewikkelder dan een gas- of houtkachel en dat maakt hem ook wat duurder. Hier staat tegenover dat een pelletkachel zeer zuinig is in gebruik door het hoge rendement en de relatief goedkope brandstof.

Is een pelletkachel makkelijk in gebruik?
Een pelletkachel is zeer gebruiksvriendelijk. Aansteken door je door een druk op een knop, en zo doe je hem ook weer uit. De meeste pelletkachels zijn voorzien van een thermostaat. Je stelt in hoe warm de ruimte moet zijn en de kachel schakelt zichzelf uit indien de gewenste temperatuur is bereikt. Wordt de kamer weer kouder, dan schakelt hij zich zelf weer aan. Er zijn ook pelletkachels met een ingebouwde timer zodat hij al brandt op de door jou ingestelde tijd. Veel pelletkachels hebben een afstandbediening. Pelletkachels passen in elk interieur en zijn uiterst gemakelijk te bedienen.

Is een pelletkachel altijd gesloten?
Ja, het verbranden van de pellets eist dat dit in een gesloten systeem gebeurd.

Geeft het stoken van pellets veel troep?
Nee. Pellets hebben een gesloten verbrandingskamer waardoor er geen roet en as tijdens het stoken in de kamer komt. Doordat de verbranding in een pelletkachel bijna volledig is, blijft er bijna geen as over. Zelfs bij dagelijks gebruik is een wekelijkse stofzuigerbeurt voldoende om al het as te verwijderen. Het glas van de kachel wordt wel vies en dient regelmatig schoon gemaakt te worden.

Is een pelletkachel veilig?
Veiligheid is ten eerste altijd iets dat bij de gebruiker ligt. Zo wordt een pelletkachel altijd heet en is het niet verstandig om kleine kinderen daar onbewaakt bij te laten spelen. Maar als u bewust bent van deze huis-tuin-en-keuken veiligheidregels, dan is een pelletkachel even veilig als een CV ketel.

Is er kans dat er giftige stoffen in de kamer ontstaan?
Omdat een pelletkachel een gesloten systeem is, is de kans dat er giftige gassen in de ruimte komen nihil. Daarbij is het rendement van een pelletkachel erg hoog omdat er een bijna volledige verbranding plaats vindt. Bij een volledige verbranding komen ook bijna geen giftige stoffen vrij.

Zijn pellets duur?
Pellets zijn niet duur in vergelijking met hout of gas. Een zak van 15 kilo kost tussen de 4 en de 6 euro.

Waar en hoe koop je pellets?
Bij Vuurdelig.nl kunt u voordelig pellets kopen.

Kan ik een pelletkachel gebruiken voor de verwarming van de CV?
Een pelletkachel kan makkelijk aan een CV worden aangesloten. Dit is met name in landen waar aardgas duur is aantrekkelijk. In Nederland is het momenteel ook heel aantrekkelijk. Is milieu belangrijk voor je en wil je CO2 neutraal je huis verwarmen? dan is een pelletkachel het overwegen waard omdat het minder CO2 uitstoot dan bijvoorbeeld gas, dat ook nog relatief schoon is vergeleken met bijvoorbeeld stookolie. Ook voor het verwarmen van een vakantiehuis kan een pelletkachel met een CV een aantrekkelijke optie zijn.

Is het stoken van een pelletkachel slecht voor het milieu?
Bij het stoken van een pelletkachel komt evenveel CO2 vrij als bij een vergelijkbare hoeveelheid hout dat verrot in het bos. Als de kachel er dus eenmaal staat is het een zeer milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen. Als je het helemaal puur wilt bekijken dan zou je ook moeten berekenen hoeveel energie er nodig is om de kachel te maken en te vervoeren naar jouw huis in vergelijking met een andere kachel, hard of CV installatie. Helaas zijn die cijfers niet bekend, dus daar valt niet zoveel over te zeggen. Wel is bekend dat het produceren van pellets vrij weinig energie kost; ongeveer 2 tot 3 procent van de opbrengst. Ook het transporteren van pellets kost wat CO2 uitstoot.

Kan je pellets goed opbergen?
Zakken pellets kunnen prima worden opgeborgen en bederven of verrotten niet. De enige eis is dat het niet in contact moet komen met vocht.

Waarom pellets?
Onze alternatieve brandstof genaamd “pellets”, vormt een CO2 neutrale brandstof. Italie, Duitsland, Oostenrijk, Belgie en de Scandinavische landen zijn op dit moment de voorlopers van het gebruik van de pellet als brandstof. De biomassa pellet word gebruikt voor de verwarming van woningen en het opwekken van energie. Ook Nederlanders worden steeds economisch bewuster, dit word vooral opgewekt door de snel stijgende olie en gasprijzen, maar ook door de druk om CO2 uitstoot te verminderen.

Waarom zijn pellets milieuvriendelijker dan andere brandstoffen?
Omdat pellets veel efficiënter worden verbrand en hierdoor bijna geen as achter laten (slechts 0,3 – 0.7%). Pellets worden gemaakt van het hout(stof) van kaprijpe bomen. Als we die kaprijpe bomen zouden laten staan zou er eveneens Koolstofdioxide uitgestoten worden, want door het natuurlijk rottingsproces komt er ook een hoeveelheid Co2 vrij. De hoeveelheid is dezelfde wanneer die boom zou opgestookt worden in een houtkachel of open haard.

De Co2 die uitgestoten wordt door het natuurlijk vergaan of door het opstoken van pellets, wordt uiteindelijk terug opgenomen door de bladeren van de bomen waardoor de boom zuurstof (O2) aanmaakt en ook verder kan groeien. In feite onstaat hier een evenwichtige natuurlijke cyclus die geen schade brengt aan het milieu. Daarentegen zijn het brandstoffen zoals olie en gas die de concentratie Co2 gevaarlijk doen stijgen en bijgevolg slecht zijn voor het milieu omdat de bomen die extra uitstoot niet verwerkt krijgen. Het ontginnen van deze brandstoffen maakt namelijk geen deel uit van een natuurlijk proces. Daarenboven komt ons brandhout enkel van kaprijpe bomen die geen bladgroei meer voortbrengen en dus geen zuurstof (O2) meer kunnen produceren. Door de huidige her-aanplantings programma’s zorgen we zo voor een optimaal bosbeheer.

BESTVERKOCHTE PELLETKACHELS

Kachels

Artel Elite 6

2.299,00
1.599,00
2.299,00
Aanbieding!
2.795,00 2.595,00
Vuurdelig klantenservice

Neem contact met ons op

Wilt u meer informatie over onze producten, advies of een offerte aanvragen?
Dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen of een mail sturen.
Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

06 301 56 191 

 

Stuur een email